Виталий Е. Ермолин, студент холодных вод (seminarist) wrote,
Виталий Е. Ермолин, студент холодных вод
seminarist

Everybody's Own Physician, Филадельфия, 1874 (14е изд.) - by C.W. Gleason, MD

(о том, как приготовлять мясо для стариков):

When meat is carefully cooked by steaming or boiling, at a temperature 20 degrees below the boiling point, it will become tender, and soluble in the weak acid juice of the stomach, so that old people can eat and digest it, though they have not a single natural tooth in their mouths. It will melt like cream in their mouths, and be readily digested by their feeble stomachs, forming an abundance of rich, creamy blood, the presence of which they will soon feel to the very ends of their withered and shrivelled fingers!

Когда мясо варится или готовится на пару при температуре на 20 градусов (Фаренгейта) ниже точки кипения, оно делается мягким, и легко растворяется в слабой кислоте желудочного сока, так что старики могут его есть и переваривать, даже если у них не осталось во рту ни одного собственного зуба. Оно будет таять у них во рту, как сливки, его легко переварит их слабый желудок, порождая обильно кровь, густую и жирную - и они скоро почувствуют её присутствие до самых кончиков своих сморщенных, иссохших пальцев!

Жаль, что сейчас нельзя так писать...
Subscribe
  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 1 comment